Categories
Γενικά Άρθρα

Διατροφή και χαμόγελο

Η διατροφή παίζει βασικό ρόλο στην υγεία του στόματος και των δοντιών. Ομοίως, η στοματική υγεία επηρεάζει την κατάσταση της διατροφής και την πρόσληψη της. Η κατανάλωση πολλών βλαβερών συστατικών όπως η ζάχαρη επηρεάζει την υγεία των δοντιών και των ούλων. Η συνειδητοποίηση των διατροφικών πρακτικών που επηρεάζουν την στοματική υγεία είναι βασικό συστατικό της διατήρησης της οδοντιατρικής φροντίδας.

Οι στοματικές ασθένειες είναι οι πιο συχνές μη μεταδοτικές ασθένειες που εξαπλώνονται στις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες. Είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας παγκοσμίως και έχουν επηρεάσει τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό (δηλαδή περίπου 3,58 δισεκατομμύρια άτομα). Τέτοιες ασθένειες περιλαμβάνουν την τερηδόνα, την περιοδοντική νόσο, την απώλεια δοντιών, τις βλάβες του στοματικού βλεννογόνου και καρκίνους του στοματο – φάρυγγα. Επιπρόσθετα, ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας / το σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (HIV / AIDS) σχετίζεται με στοματική νόσο.

Η στοματική υγεία είναι μεγάλο μέρος της γενικής υγείας. Επηρεάζει και επηρεάζεται από τη διατροφική κατάσταση και τη γενική κατάσταση της υγείας. Επιπλέον, επηρεάζει την ποιότητα ζωής. Η κακή στοματική υγεία σχετίζεται με πολλές χρόνιες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι αναπνευστικές λοιμώξεις και οι γαστρεντερικές παθολογίες. Επιπλέον έχει συσχετιστεί με χαμηλό βάρος γέννησης και πρόωρο τοκετό. Από την άλλη πλευρά, η καλή διατροφή βελτιώνει τα δόντια και την ανάπτυξη των ούλων καθώς μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων στοματικών ασθενειών.

Η σχέση μεταξύ της διατροφής και της τερηδόνας είναι μια σαφώς καθορισμένη σχέση. Τα είδη τροφίμων ταξινομούνται ανάλογα με την επίδρασή τους στα δόντια. Η καρκινογένεση των τροφίμων εξαρτάται από τη βιοδιαθεσιμότητα, την πεπτικότητα και την υφή της καταναλωμένης  τροφής. Αυτό σημαίνει ότι τα υγρά τρόφιμα είναι λιγότερο βλαβερά από τα στερεά, ενώ τα λαστιχωτά τρόφιμα είναι λιγότερο βλαβερά από τα κολλώδη. Ο τύπος της ζάχαρης παίζει επίσης συγκεκριμένο ρόλο. Δηλαδή, η λακτόζη έχει μειωμένη δράση από άλλα σάκχαρα. Η ξυλιτόλη μειώνει τον κίνδυνο τερηδόνας λόγω της ανασταλτικής της  επίδρασης στην ανάπτυξη βακτηρίων. Η κατανάλωση τροφών και ποτών που επηρεάζουν την οξύτητα της στοματικής κοιλότητας (αναψυκτικά, γλυκός καφές, τσάι, καραμέλες) οδηγεί σε φθορά των δοντιών. Σε πρόσφατες έρευνες βρέθηκε η προτίμηση κατανάλωσης φρέσκων φρούτων σε χυμούς, επειδή το μάσημα διεγείρει μεγαλύτερη παραγωγή σάλιου. Οι χυμοί φρούτων έχουν εξωγενή σάκχαρα και χαμηλότερο pH που συμβάλλει στη διαβρωτική φθορά των δοντιών.

Η διατροφική εκπαίδευση για την στοματική και την οδοντική υγεία παίζει ζωτικό ρόλο στην πρόληψη των στοματικών ασθενειών και των συναφών προβλημάτων. Ως εκ τούτου, η διατήρηση της καλής στοματικής υγείας, ενισχύει τα αποτελέσματα της θεραπείας και αποτρέπει περαιτέρω οδοντικά προβλήματα. Οι υψηλότερες διατροφικές γνώσεις συνδέονται με καλύτερες διατροφικές συμπεριφορές και με καλύτερη διατροφική κατάσταση

 

ΠΗΓΕΣ

Petersen P. E., Bourgeois D., Ogawa H., Estupinan-Day S., Ndiaye C. The global burden of oral diseases and risks to oral health. Bulletin of the World Health Organization. 2005

Scardina G., Messina P. Good oral health and diet. BioMed Research International. 2012