Categories
Γενικά Άρθρα

Γερά Δόντια… Γερή Καρδιά

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 31% όλων των θανάτων παγκοσμίως οφείλονται σε καρδιαγγειακή νόσο και οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το οικογενειακό ιστορικό, τον διαβήτη, την υπέρταση, την υπερλιπιδαιμία, το κάπνισμα, την περιορισμένη σωματική δραστηριότητα, την παχυσαρκία και την κακή διατροφή. Επιπλέον υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ένας άλλος πιθανός παράγοντας κινδύνου είναι η περιοδοντική νόσος.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου και της στηθάγχης, αποτελούν μείζονα προβλήματα υγείας στις αναπτυσσόμενες χώρες και θεωρούνται από τα πιο κοινά ιατρικά προβλήματα στον γενικό πληθυσμό. Η ετήσια θνησιμότητα είναι περίπου 12 εκατομμύρια περιπτώσεις ετησίως. και ευθύνονται για το 30% όλων των θανάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ουλίτιδα είναι πιο διαδεδομένη, εκτεταμένη και σοβαρή στις αναπτυσσόμενες χώρες και σε πληθυσμό με περιορισμένη πρόσβαση στο σύστημα υγείας και την οδοντιατρική περίθαλψη. Ήπιες μορφές περιοδοντικής νόσου επηρεάζουν το 75% των ενηλίκων και σε πιο σοβαρές μορφές το 20 έως 30%. Δεδομένου ότι η ουλίτιδα είναι συχνή ενδέχεται να αντιπροσωπεύει σημαντικό μέρος των παραγόντων κινδύνου που σχετίζεται με καρδιαγγειακή νόσο!

Η ουλίτιδα είναι μια κοινή χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση που χαρακτηρίζεται από καταστροφή των ούλων των δοντιών λόγω βακτηριακής λοίμωξης. Στις ΗΠΑ, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανέφερε ότι ένας στους δύο ενήλικες άνω των 30 ετών είχε ουλίτιδα. Οι παράγοντες κινδύνου που συντελούν στην εμφάνιση ουλίτιδας περιλαμβάνουν τον καθιστικό τρόπο ζωής, το κάπνισμα, κακή διατροφή και το άγχος. Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι σε πολλές αναπτυσσόμενες και σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες όπου η περιοδοντική υγεία δεν είναι ικανοποιητική, ο στόχος του οδοντιάτρου είναι κυρίως στη θεραπεία της κατάστασης και όχι στην πρόληψη της.

Κατά την τελευταία δεκαετία υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία που συνδέουν την περιοδοντική νόσο με τις παθήσεις της καρδιάς και τις δυσμενείς επιπτώσεις. Η άποψη αυτή σημαίνει ότι η περιοδοντίτιδα οδηγεί στην είσοδο βακτηρίων στο κυκλοφορικό σύστημα το οποίο με τη σειρά του ενεργοποιεί μια φλεγμονώδη απόκριση ξενιστή με αποτέλεσμα την επιδείνωση, την ωρίμανση και, τελικά, τον σχηματισμό αθηρώματος αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Μια πρόσφατη μελέτη στην Αυστραλία που περιελάμβανε 172.630 άτομα με ΚΝ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η απώλεια δοντιών και η ουλίτιδα ήταν δείκτες για αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιακής νόσου.

Τα προβλήματα υγείας του στόματος αξιολογούνται μετρώντας την απώλεια των δοντιών και την τερηδόνα. Ο δείκτης Decayed, Missing and Filled Teeth (DMFT) είναι ένας κοινός δείκτης στην οδοντιατρική για την αξιολόγηση της στοματικής υγείας από έναν οδοντίατρο και μετρά τη σοβαρότητα και το βαθμό της νόσου. Η παρουσία περισσότερων από 20 φυσικών δοντιών έχει θεμελιώδη ρόλο στη διατήρηση της ικανοποιητικής διατροφικής κατάστασης. Τα δόντια που λείπουν θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αλλοίωση της διατροφικής πρόσληψης και κακή διατροφική κατάσταση, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων.

Για αποφθεχθούν ή να παραταθούν οι πιθανότητες για καρδιαγγειακή νόσο πρέπει να γίνεται τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος καθώς και εκτεταμένη φροντίδα της στοματικής κοιλότητας. Το σχολαστικό βούρτσισμα των δοντιών καθώς και η καθολική χρήση οδοντικού νήματος και οδοντικού διαλύματος καθίσταται απαραίτητη καθημερινή συνήθεια.

 

ΠΗΓΕΣ

  • Oral health and cardiovascular care: Perceptions of people with cardiovascular disease. Sanchez (et al).
  • Influence of the oral status on cardiovascular diseases in an older Italian population. Angelis (et al). International journal of Immunopathology and Pharmacology